Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κεντρική Ελβετία: Η μαγευτική Λουκέρνη

     Η μεγαλυτερη πολη της  γερμανοφωνης Βορειας-Κεντρικης Ελβετιας,η Λουκερνη,βρισκεται στη δυτικη οχθη της ομωνυμης λιμνης.Κατα την περιοδο της Μεταρρυθμισης,η πολη παρεμεινε Καθολικη,γιαυτο υπηρξαν πολλες θρησκευτικες ταραχες.

Στα νοτιοδυτικα της λιμνης,ορθωνεται το ορος Πιλατους,ενα υπεροχο φοντο πανω απο την Λουκερνη.




Η μεσαιωνικη Παλαια Πολη βρισκεται στη βορεια οχθη του ποταμου Ρόις,στο σημειο που ο ποταμος εκβαλλει στη Λιμνη της Λουκερνης.
Η Γεφυρα του Παρεκκλησιου ειναι μια σκεπαστη πεζογεφυρα και αποτελει το συμβολο της πολης.Χτιστηκε τον 14ο αιωνα και ανακατασκευαστηκε το 1993.Η γεφυρα οδηγει στον Βασερτουρμ,τον οκταγωνικο πυργο που χρησιμοποιηθηκε κατα καιρους ως φαρος,φυλακη και θησαυροφυλακιο.




Τον 17ο αιωνα,το ταβανι της γεφυρας,ζωγραφιστηκε με σκηνες απο την ιστορια της πολης και με επεισοδια απο τους βιους των Αγ. Μαυρικιου και Λεοντεγκαρ,των πολιουχων της πολης.






Στην ακολουθη φωτο,διακρινεται στο  βαθος αριστερα η Χοφκιρχε με τους διδυμους πυργους με τους οξυκορυφους τρουλους,ομορφο δειγμα της ελεβετικης αναγεννησιακης αρχιτεκτονικης.Το πρωτο κτισμα υπηρξε στο σημειο αυτο απο τον 12ο αιωνα.Μετα απο πυρκαγια,ανακατασκευαστηκε τον 17ο.








Στα δεξια,διακρινεται η μεγαλοπρεπης εκκλησια των Ιησουιτων,του Αγ. Φραγκισκου Χαβιε του 17ου αιωνα.Το μπαροκ εσωτερικο της ειναι πλουσια διακοσμημενο με γυψοτεχνηματα και επιχρυσωσεις,στο γνωστο στυλ του Βαυαρικου μπαροκ.





Αποψη του δυτικου ακρου του ιστορικου κεντρου της πολης,πανω στον ποταμο Ρόις.





Κατασκευες με λουλουδια,ξω απο την Ιησουιτικη εκκλησια.



Στο βαθος,η Σπροιερμπρυκε,μια αλλη ξυλινη γεφυρα στο δυτικο ακρο της πολης.Κατασκευαστηκε το 1408.Φερει ζωγραφικες παραστασεις του 17ου αιωνα,που απεικονιζουν το θριαμβο του Ιησου πανω στο θανατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: